Find us on Facebook

  • Recent Posts

  • Browse Categories:

  • Archives by Month

Kitchen Expansion

August 28th, 2015 Posted in Kitchen Expansion, Remodeling Projects | Comments Off on Kitchen Expansion

This beautiful North Corvallis home gained an open feel without adding any square footage. Many clients have homes with similar layouts, and desire a more open and modern living/entertaining experience. This transformation is a great example of how joining existing rooms can have a big impact on the function of a home’s core living spaces.

kitchen after expansion

Kitchen after expansion

Before photo of remodel

Before

The home previously had a small galley kitchen, a carpeted dining room, and a family room with a fireplace. The homeowners found all these separate rooms to be inconvenient. Plus, they found that they never used their dining room. The existing finishes appeared disconnected and dark with wood paneling, older brick, and carpet in hard to clean areas. The family desired a larger kitchen for entertaining and storage, an open flow between rooms, and hardwood throughout.

Geriba Beach Granite Island

Geriba Beach Granite countertops

To open up the home, we removed the wall between the kitchen and dining room and also expanded the opening in the wall between the kitchen and family room. Custom maple cabinets, Geriba Beach Granite, and red oak floors were installed to add warmth to the design. The play of natural colors in the kitchen is inviting, and starkly contrasts what was there prior. Adding windows into the backyard gives the kitchen more natural light, while improving the view of the unique tiered back yard, thus providing a great opportunity for the homeowners to showcase their award-winning dahlia collection.

Two rooms combined into one

New island sits in location of previous wall, between kitchen and dining room

Small kitchen expanded into dining room

Before (Wall/cabinetry on left were replaced by island)

Dining room before expansion

Before (Kitchen was expanded into this dining room space)

The generous island seats six and serves as the dining room table. The pendant lights over the island by Quoizel in their Uptown Living Collection add whimsy and modernity to the kitchen, as does the Sonneman Candela Tulip pendant over the sink. The stainless steel Broan hood complements the pendent fixtures and the Schuab cabinet pulls.

Large Kitchen island with Granite Countertops

A large island is perfect for entertaining

Before photo of kitchen

Before

After all this was complete, there was still one aspect of the home that needed a facelift. We then updated the fireplace to match the cabinets in the kitchen. This provided a unifying flow between the spaces. The end result is an open and bright kitchen that is connected to the rest of the home, with warm finishes and modern amenities throughout!

Gas fireplace with maple mantle to match kitchen

New Gas Fireplace with Maple Mantle to Match Kitchen Cabinets

fireplace before remodel

Before

Tags: , , , , , , , , ,

Lodge Inspired Open Concept Floorplan in Corvallis

August 25th, 2015 Posted in Lodge Inspired Open Concept, Remodeling Projects | Comments Off on Lodge Inspired Open Concept Floorplan in Corvallis

When we first walked into this house we were struck by the contrasting perspective of a relatively large house that felt small because it had many small and dark rooms. The homeowners told us that their top priorities were to open up these spaces and let in more light to reveal a lodge inspired look. They hoped to make their home’s layout more functional for how they live and entertain.

open concept floorplan of lodge inspired home

Lodge Inspired Greatroom

Before wall removed to create open floorplan

Before

The kitchen, dining, and living area were closed off from each other with a central load-bearing wall. We took out this tall wall and opened up the space, thereby adding architectural interest and creating a great room. The removal of the bearing wall required reframing of the exposed structural members of the existing skylights to accommodate the vaulted and wood-paneled ceiling. Posts were incorporated into the cabinetry to minimize their visual disruption of the space. One post was partially concealed with wine storage and additional cabinetry, while the other was integrated into a breakfast bar.

Eating bar replaced load bearing wall to visually open space

Eating Bar Replaced Load Bearing Wall

Wall demolished to create open floor plan

Before (Pictured Wall is Location of New Breakfast Bar)

Many Andersen wooden windows were added, including some higher windows in the gable, to let in more natural light and to capture the view of the tree- studded upward sloping backyard. A small sunroom had been on this end of the house, however, ironically it was rather dark. The new wall of windows illuminates the entire interior of the great room with natural light and transformed the sunroom into the homeowner’s favorite room in the house.

 

Andersen wood windows, skylights and wood paneled ceiling give home lodge style

Dining Area with Sunroom in Background

Creating an open floorplan by removing walls

Before (Wall Between Dining Room and Sunroom)

Existing tile that had been installed zealously by the previous owners was roto-hammered out to make way for new Monocibec- Domus Aurea Porcelain 20×20 tile in both the sunroom and kitchen, and Kentwood Originals, Natural Maple Country Hardwood flooring elsewhere. Salmon colored Corian was replaced with Quantra “Truffle” quartz countertops. An eating bar is great for entertaining and for quick family meals on the go. New maple custom cabinetry was stained to match the existing cabinetry in the home to achieve a cohesive whole. A Kraus sink, Bosch range, Thermador hood, and GE dishwasher are the work horses of the kitchen.

Kitchen open to greatroom

Kitchen Open to Greatroom

Before demolition of load bearing wall in lodge style home

Before

A woodstove was replaced with a Heat N Glo Fireplace in  Graphite w/ a clear face front and Cronin Rust Multicolor stone surround. The homeowners and their children all love to read and they find their new cozy seating area around the fireplace the perfect place to sit with a good book.

Andersen wood windows, skylights, and wood-paneled ceilings inspire a lodge style

Andersen Wood Windows, Skylights, and Wood-Paneled Ceilings Inspire a Lodge Style

Sometimes we come across a home with great “bones” and potential to become so much more than it is. This house revealed itself to be architecturally beautiful, whereby opening up the space and adding windows allows the play of light to dance on the newly finished surfaces. This design, that included an abundance of cabinetry for storage, generous counter space for food prep and entertaining, and natural lighting for reading and other activities, transformed previously disjointed spaces into a lodge inspired home for the whole family to enjoy!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Front Cover of Willamette Living April-May Issue

June 29th, 2015 Posted in Powell News | Comments Off on Front Cover of Willamette Living April-May Issue

A Powell Construction Remodel is Featured on the Cover of Willamette Living

Below is an image of our front cover feature in Willamette Living Magazine’s April-May issue. This ultra-sleek, bright, modern kitchen looks great on the cover—but better in person. You can read more about the details of this historic home’s kitchen remodel on our website here. Our detailed portfolio includes kitchens, baths, additions, and more. Be sure to grab a hold of this issue and read Heidi’s article inside on page 34, “What Women Want in a Remodel,” where she talks about multitasking, storage, space efficiency, and how well-designed spaces can create a relaxing environment.

Wilamette Living Cover Image

Contact us today to talk about your upcoming remodeling project! Our company is committed to turning your dreams into a reality.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Celebrating 25 Years in Business

June 27th, 2015 Posted in Powell News | Comments Off on Celebrating 25 Years in Business

Powell Construction Celebrates our 25th Year in 2015

 

Powell Construction is honored to be serving Linn, Benton, Polk, and Lincoln counties for 25 years. We have our past customers, our connection to the community and the hard work of our talented designers and skilled craftsmen to thank for our continued success. Our company’s strength lies in its partnerships, customer service, well defined remodeling process, quality craftsmanship, attention to detail, and the diverse experience and backgrounds of co-owners Tom and Heidi Powell. Tom is a lifetime resident of Corvallis with more than 30 years of construction experience, a degree in Geosciences and Ecology from Oregon State University, and a background in civil engineering. Heidi earned her degree in Business Administration from Boston University and has over 20 years of experience in business management and remodeling. She manages the Powell Construction office and oversees all customer service needs, alongside her staff. She is passionate about the remodeling process and ensures that our customers are well cared for and valued every step of the way.

Powell Construction Design Studio

Powell Construction Design Studio

Contact us today to talk about your upcoming remodeling project! Our company is committed to turning your ideas and dreams into a reality.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Corvallis Family Room Completion

June 23rd, 2015 Posted in Corvallis Family Room Addition, Remodeling Projects | Comments Off on Corvallis Family Room Completion

The Family Room Remodel is complete!

This family started off with a small back covered patio and cramped family room. As their family grew, they came to realize that they would need more space for entertaining and more storage for their kitchen. Our designers worked closely with the homeowners to design a family room addition that would meet all their needs. The addition included a gas fireplace, built-in cabinetry, hardwood flooring and french doors that lead to an expansive patio for outdoor eating and entertaining.

Before: Back Covered Patio

Davis Before patio

Before: Family Room

Davis before family room

 

Now they have a larger stamped concrete patio that extends around the house, much more room in the family room, and lots of storage. We added a walk-in pantry in the kitchen and beautiful built-in custom bookcases and mantel in the family room with travertine tile for the fireplace surround. The new windows and french doors let in lots of light and make the room feel bright and airy. We extended the hardwood floors from the kitchen through the family room. The addition seamlessly blends in with the rest of the home and looks like it has always been there.

 

After: Larger Family Room

Family room addition in Corvallis, Oregon

 

After: Built-in storage

 

Built-in fireplace cabinetry for Heat n Glo fireplace and travertine surround

 

After: Heat’N Glo Fireplace with Travertine Surround

Travertine fireplace surround and white painted mantle

 

 

After: Outdoor Eating Area

Outdoor patio

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,